Popeda on suomalainen rockyhtye, joka perustettiin Tampereella vuonna 1977. Alkuaikoina yhtye yhdistettiin hetken aikaa punkiin, mutta todellisuudessa Popedan henkiset juuret ovat perinteisemmässä boogierockissa. 1980-luvun taitteen jälkeen yhtyeen musiikki muuttui melodisemmaksi suomirockiksi.

Popedassa Mustajärven lisäksi nykyisessä kokoonpanossa vaikuttavat kitaristi Costello Hautamäki, bassokitaristi Jyrki K. Melartin, pianisti Pate Kivinen sekä rumpali Lacu Lahtinen.

Popeda on julkaissut mittavan uransa aikana 20 studioalbumia, kolme livealbumia, kuusi kokoelma-albumia sekä kaksi DVD:tä ja ison määrän singlejä. Yhtyeen tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa ”Kuuma kesä”, ”Tahdotko mut tosiaan”, ”Kersantti Karoliina”, ”Matkalla Alabamaan”, ”Kaasua, komisaario Peppone”, ”Punaista ja makeaa”, ”Kakskytä centtiä” ja ”Sukset (vaikeata tämä hiihtäminen)”.

Suurimman osan Popedan kappaleista on säveltänyt kitaristi Costello Hautamäki ja sanoittanut yhtyeen solisti Pate Mustajärvi. Tekstejä ovat kuitenkin tehneet Paten lisäksi myös muun muassa Pauli Hanhiniemi ("Tahdotko mut tosiaan", "Kakskytä centtiä") ja Juice Leskinen ("Synnyimme lähtemään", "Mää ja Tapparan mies"). Ennen Costelloa yhtyeen alkuperäinen kitaristi Tapani Mikkonen toimi yhtyeen pääasiallisena säveltäjänä.

Popeda palkittiin Suomi-palkinnolla vuonna 2014.